Toen we zo'n 30 jaar geleden ons huis kochten 'kregen' we er een druivenserre en een boomgaard met peren- en pruimenbomen bij.
Jarenlang stond de periode aan het einde van de zomer in het teken van de INMAAK: jam, sap en wijn. Resultaat: een volle kelder en een voldaan gevoel om al die potjes INMAAK te zien staan.
De druivenserre begaf het na een aantal jaren en geleidelijk aan gingen ook de peren- en pruimenbomen achteruit. Toch was de oogst meestal nog genoeg voor de INMAAK. Tot de één na de andere perenboom van ouderdom omviel en tot kachelhout verwerkt werd.
Pruimen hebben we nog steeds, maar INMAKEN had ik in geen jaren gedaan.
Tot vandaag.
Tijden van vroeger herleven.
Eerst oude jampotten schoonmaken in soda.
Pruimen ontpitten en samen met rozijnen en gemberbolletjes in een grote pan. Als ze zacht zijn (en gaan geuren) geleersuiker (en een scheutje rum!) erbij. Nog een minuutje doorkoken en dan de schone potten vullen met de hete jam. Deksel erop en klaar is Kees.
We hebben de smaak te pakken en halen de jarenlang niet gebruikte sap-pan tevoorschijn en maken sap van de overgebleven pruimen.
Tot slot krijgen alle potten nog een etiket met datum (16-9-2013) en alleen al voor dat voldane gevoel bij het zien van de INMAAK zou ik morgen zo weer beginnen. Nog een weekje wachten en dan komt de INMAAK van de kwetsen. Hoera!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten