Vandaag heb ik een groot deel van de dag in de KELDER
doorgebracht. De KELDER krijgt n.l. een opknapbeurt: muren,vloer, trap. Maar
eerst moest ie natuurlijk ontruimd worden en dan kom je van alles tegen, zoals
potten eigengemaakte jam, een sappan en een druivenpers.
De sappan hebben we vorig najaar na jaren weer eens gebruikt
om pruimensap te maken. Vroeger, toen we nog een moestuin hadden, maakten we
ook rabarbersap.
De druivenpers.
In gedachte zag ik weer de druivenserre (zo heet een
druivenkas in vaktaal) in onze tuin die me, toen ik ‘m voor het eerst zag deed
denken aan een scene uit Een vlucht
regenwulpen. In het najaar hingen de druivenranken vol met Frankenthalers
en Alicante, waar mijn man wijn van maakte. De wijn die eerst in grote glazen
vaten moest rijpen en daarna gebotteld werd. Een fraai gezicht al die liggende
flessen ‘dijkwijn’. De druivenserre raakte in verval, de druivenpers staat nog
steeds in de KELDER en komt daar zeker na de opknapbeurt weer terug, net als de
doos met lege jampotten, want jam maken doe ik nog steeds.
Dat een KELDER zoveel herinneringen op kan roepen.
Vanavond keek ik op tv naar Maartens moestuin, zo’n heerlijk onthaastend tuinprogramma over het wel
en wee van de moestuin van Maarten een
vlucht regenwulpen ’t Hart.
Ik verlangde terug naar de tijd dat wij een moestuin hadden
en een druivenserre.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten