woensdag 23 april 2014

Berlijn-Rhoon


De treinreis van BERLIN Hauptbahnhof  naar AMERSFOORT duurt als het mee (of tegen)zit 6 uur. 6 uur gevangen in een treincoupé… 6 uur lezen!
Wat me thuis bijna nooit lukt gaat hier vanzelf: lezen…lezen…lezen. Helemaal meegesleept worden in het verhaal, de omgeving en tijd vergeten, alleen maar het boek. Af en toe even naar de wc, even afgeleid worden door de koffiejuffrouw van de Deutsche Bahn die met koffie langs komt, alsof ze weet dat dat je enige behoefte is naast het lezen.
Het boek gaat over een vergelding tijdens het laatste oorlogsjaar in RHOON, een dorp in de buurt van mijn woonplaats. Ik word meegesleept in het verhaal dat eigenlijk geen roman is, maar een reconstructie. De schrijver weet de hoofdfiguren van het  waargebeurde  verhaal zo te beschrijven dat ik gaandeweg het gevoel heb onderdeel te zijn van wat er zich die bewuste avond van 10 oktober 1944 afgespeeld heeft, ik word bijna één van de hoofdpersonen.  De spanning stijgt naarmate mijn boek vordert. Wie is verantwoordelijk voor de daad met verregaande gevolgen?
Zelfs na de overstap in AMERSFOORT op de trein naar ROTTERDAM en later in de metro blijf ik lezen. De metro waarin ik zit komt langs RHOON en bijna ben ik geneigd hier uit te stappen, een kijkje te nemen in het dorp dat ik inmiddels zo goed heb leren kennen.
Bij het eindstation in SPIJKENISSE staat mijn man me op te wachten. In de auto vraagt hij hoe het was in BERLIJN.
BERLIJN?
RHOON zul je bedoelen.
BERLIJN lijkt alweer zo lang geleden, maar dan volgt de ontnuchtering en is de betovering van het boek verbroken. BERLIJN was toll.
Toch blijf ik een vage onrust voelen, want nog steeds weet ik niet of de 'gebeurtenis' een aanslag was of sabotage of een ongeluk.  Zal ik daar met nog zo’n 30 bladzijden te gaan nog achter komen?
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten