woensdag 29 februari 2012

Kalender

29 februari: een dag om even bij stil te staan. Het lijkt me wel bijzonder als je vandaag jarig bent.
Waarom eigenlijk een schrikkeldag eens in de 4 jaar?
Het heeft allemaal te maken met de aarde die om de zon draait en daar iets langer dan een jaar over doet. En om dat te corrigeren is het schrikkeljaar bedacht door Paus Gregorius de 13de in 1582 en hiermee was de Gregoriaanse KALENDER een feit. Ik las ook ergens dat deze KALENDER in  2099 afloopt. Dat lijkt verdacht veel op die andere KALENDER, van de Maya's die al eind van dit jaar afloopt. Of de wereld op 21-12-2012 vergaat, dat is nog even afwachten.
Maar vast staat wel dat in ieder geval de meeste mensen die ik ken in 2099 dood zijn. Zo eenvoudig kan het zijn om in de toekomst te kijken.
Over eenvoud schreef Simon Vinkenoog een mooi gedicht:
Eenvoud

Alles zo vanzelf laten gaan,
dat het lijkt alsof het geen moeite kost.

De handen eenvoudig uit de mouwen,
doen wat vanzelfsprekend wordt.

De namen krijgen vergezichten,
de zon draait de dag in het rond.

Morgen weer heel andere dingen,
geen wereld waar geen eind aan komt.

zondag 26 februari 2012

Sterrenhemel

Verrassing op de late avond: een samenstand van Maan Venus en Jupiter aan de heldere STERRENHEMEL.
Wat een mooi schouwspel.
In het heelal wordt nog de echte liefde bedreven.
De volgende spectaculaire samenstand schijnt op 25 maart te zijn.
Wordt de liefde in het heelal maar eens in de maand bedreven?

donderdag 23 februari 2012

Mademoiselle

Het Franse MADEMOISELLE klinkt heel wat mooier dan Mejuffrouw of het Engelse Miss en al vind ik
Signorita (waarom denk ik nu ineens aan Berlusconi?) ook mooi, MADEMOISELLE is de mooiste aanduiding voor een ongetrouwde vrouw.
Bij Mejuffrouw denk je toch onwillekeurig aan een  'ouwe vrijster' en bij MADEMOISELLE zie ik in gedachte een romanfiguur uit de Haagse boeken van Couperus, Eline Vere bijvoorbeeld. Bij Miss zie ik Miss Marple voor me..... inderdaad...een bemoeizuchtige ouwe vrijster!
In Nederland hoort Mejuffrouw tot verouderd taalgebruik en ook op officiele formulieren heb je al jaren geen keuze meer uit mevrouw, meneer of mejuffrouw.
Deze week heeft de Franse regering (in aanloop naar de naderende verkiezingen!!!)  een circulaire (ook mooi woord) doen uitgaan waarin ambtenaren opgedragen wordt het woord MADEMOISELLE uit overheidsdocumenten te schrappen.
Een mooie overwinning van een jarenlange strijd van de Franse Feministen. Ondanks dat ik voor emancipatie ben, vind ik het wel jammer dat zo'n mooi woord als MADEMOISELLE gaat verdwijnen.

woensdag 22 februari 2012

Aswoensdag

ASWOENSDAG. Weer geen carnaval gevierd!
Toen ik dat nog deed had je elk jaar een carnavalskraker, zoals:
Bij ons staat op de keukendeur.....
en
Er staat een paard in de gang....
Ook had je in mijn tijd al politiek getinte carnavalskrakers, waarvan ik me die van Vader Abraham over de oliecrisis in '73/74 als absolute hit herinner : Den Uyl zat in den olie ( op de melodie van de uil zat in de olmen) met een refrein van Boer Koekoek.....stemt u maar op mij, dan word ik president......
Soms kan ik zo verlangen naar de tijd van Den Uyl toen het politieke klimaat nog niet zo verhard was en je je als beschaafd, integer politicus nog staande kon houden.
Arme Job, hij heeft het niet gered.
Op de website http://www.liefdebegeertwilders.nl/ is de alternatieve carnavalskraker 2012 te horen. Wie weet is liefde inderdaad wel het toverwoord om die 'Beethoven' uit Venlo op andere gedachten te brengen. En anders hoop ik dat hij vandaag, ASWOENSDAG een askruisje is gaan halen in de kerk en goed geluisterd heeft naar de woorden van de priester: gedenk o, mens dat gij van stof zijt en tot stof zult wederkeren.  Denk daar de komende 40 dagen maar eens over na, Geert!

maandag 20 februari 2012

Wachtkamer

Het is druk op het inloop-spreekuur van de huisarts. Nog voor de dokter begint zit de hele WACHTKAMER al vol. Een 'late' inloper neemt zijn toevlucht tot het groene Ikea-kinderkrukje. Een jongetje (ongeveer 2 jaar) kijkt er met verbazing naar. Ziet vervolgens dat er een hele speeltafel staat, trekt de stoute schoenen aan, gaat op het andere Ikeakrukje zitten en begint te spelen met een nostalgisch aandoend blokkenspelletje. Twee tieners kijken niet op of om, hebben alleen aandacht voor hun smartphone. Een iets oudere jongen zit ook te Iphonen, maar zucht steeds. Zijn dat de zenuwen voor het naderende doktersconsult of lukt het niet om een goed scrabblewoord (oh  pardon,tegenwoordig heet dat word feud) te maken?
De overige mensen staren voor zich uit of lezen (ik dus). Ik blader door de Quote en lees over de rijken der aarde met hun villa's en bankkapitaal. Gaan vast allemaal in Lech op wintersport!
De WACHTKAMER van een dokter heeft wel iets weg van een treincoupé: men is overgeleverd aan tijd, ruimte en machinist cq dokter.
Toch is er een groot verschil:
De mensen in de WACHTKAMER kunnen als ze aan de beurt zijn hun klacht kwijt bij een luisterend iemand en gaan in veel gevallen gerustgesteld weer huiswaarts. De treinreizigers vinden geen luisterend oor, kunnen hooguit de klachtenlijn bellen (er zijn nog ....wachtende voor u. heeft u een moment?) en dat is zo frusterend dat ze van hun opgekropte woede allerlei (lichamelijke en geestelijke) klachten krijgen waardoor ze terecht komen in de.....WACHTKAMER van de dokter.
Wellicht een tip voor de onder-druk-staande NS:
Richt in elke trein een WACHTKAMERTJE in (bijvoorbeeld op de plek waar vroeger de w.c.'s zaten), beman het met een gepensioneerde treinconducteur (heeft veel ervaring met lastige klanten) en heel veel klachten zijn opgelost vòòr de trein op de eindbestemming is.

zondag 19 februari 2012

Potjeslatijn

'W8, bel j zo, kmoe weg' : twitter-en sms taal.
Je kunt je er aan ergeren, maar je kunt het ook als een verrijking van de taal zien. Een hoogleraar Taalvariatie (!?) vindt dat spelen met taal grappig en fascinerend is. En je moet wel over een basiskennis van de taal beschikken.
Geheimtaal:
Als kind heb je allemaal weleens een geheimtaal gehad, zoals bijvoorbeeld deze:
nedroow nerovetsrethca nettez 
of deze:
23 1 20  19 20 1 1 20  8 9 5 18 

En POTJESLATIJN werd en wordt nog steeds gebruikt:
Al in 1100 schreef een monnik de volgende (quasi latijnse) zin:
Hebban olla vogala nestas bigunnan hinase hic enda thu
Van Kooten en de Bie hadden het vaak over ergo conclusio .
Ooit was ik in Italie met een reisgezelschap en één van de deelnemers (een jongen waar ik verliefd op was) sprak volgens eigen zeggen Italiaans. Ik herinner me dat hij een waterval een tombio olio noemde.

Geheimtaal, POTJESLATIJN, twitter-en sms taal: allemaal taalvariaties.
Suc6 met het ontleden van de geheimtaal!

donderdag 16 februari 2012

16 februari 2011

16 FEBRUARI 2011
De krant van die dag, precies een jaar geleden, heb ik bewaard.
Ik blader 'm door en lees de volgende koppen:
- GroenLinks houdt vast aan missie Afghanistan.
- Crisis in CDA is nog lang niet bezworen.
- De rancune regeert bij natuurbeleid regering.
- Crisis blijft na-ijlen op huizenmarkt.

Is dit de krant van 1 jaar geleden?
Ja, deze berichten staan echt in de krant van 16 FEBRUARI 2011!
Ook niet veel nieuws onder de zon geweest het afgelopen jaar!
Alhoewel....je zult maar geboren zijn op 16 FEBRUARI 2011.
Dan is er in een jaar tijd hééél vééél gebeurd.

woensdag 15 februari 2012

Hebbediekiek

HEBBEDIEKIEK: alweer een nieuwe fotoprijs: een foto waarop een collega-fotograaf te zien is die aan het fotograferen is.
Tja, je moet wat verzinnen om nog te scoren met een foto. Vanavond de uitreiking van de Zilveren Kiek.
Het wachten is op een fotoprijs van een foto waarop je zelf staat terwijl je de foto aan het maken bent.
Een soort van Droste-effect:.
Volgend jaar dus de Droste Fotoprijs ( en vanwege de bezuinigingen op cultuur gesponsord door .....)
Één inzending is er al. Die van mij.






dinsdag 14 februari 2012

Valentijn

Een paar jaar geleden waren we op sneeuw-vakantie in Polen. Onder leiding van VALENTIJN, onze boom-lange gids, liepen we op sneeuwschoenen (een soort tennisrackets) door het Reuzengebergte. Dit gebergte dankt volgens een legende zijn naam aan de reus Rübezahl die hier rondzwerft en waar af en toe een glimp van te zien schijnt te zijn. Helaas hebben wij hem niet gezien. Pas toen we alweer in de trein op weg naar huis zaten, realiseerde ik me ineens dat wij de hele vakantie achter de reus aan gelopen hadden, onze eigen reus VALENTIJN!


maandag 13 februari 2012

Merel

De afgelopen nacht steeg de temperatuur spectaculair en de gister gevallen sneeuw was binnen een mum van tijd als sneeuw voor de zon verdwenen. Er zit een beetje voorjaar in de lucht en ineens hoor ik de MEREL zingen. Ook hij (fluitende MERELS zijn altijd mannetjes) heeft vast dat lentegevoel.
En nu weet ik wel dat één MEREL nog geen lente maakt, maar wat mij betreft is de winter voorbij!
Vroege Vogels stelt elk jaar een top 40 samen van mooiste natuurgeluiden en met stip op 1 staat dit jaar de MEREL. En zo is het, want er geen mooier geluid dan het fluiten van de MEREL.

zondag 12 februari 2012

Piëtà

Op het zondagochtend-meezingconcert wordt het ontroerende Oh mio babbino caro van Puccini gezongen. De laatse regels zijn:
Babbo, PIËTÀ, PIËTÀ ....heb mededogen, heb mededogen.
De World Press Foto 2012 heeft de opbouw van een PIËTÀ.
Mededogen met de gevolgen van de enorme gebeurtenissen in het Midden Oosten, die nu een jaar geleden begonnen.

zaterdag 11 februari 2012

Borsele

Er zijn plaatsen die, hoe klein ze soms ook zijn, zo bekend zijn dat alleen het noemen van de naam al associaties oproepen, zoals bijv. Balk (nog geen 4000 inwoners) en BORSELE (1500 inwoners)
BORSELE!
Het dorp met zijn oude huizen, molen en een restant van een oud kasteel lijkt op deze mooie winterdag op een afbeelding van Anton Pieck. Niet voor niets dat het 'een beschermd dorpsgezicht ' heeft.
Maar als je aan BORSELE denkt, zie je in gedachte geen Anton Pieck-plaatje, maar de kerncentrale.
Deze ligt er op deze mooie winterdag bedrieglijk vredig bij in het witte landschap.
Door al het 'belangrijke' nieuws van de afgelopen week is het mij ontschoten dat het besluit over BORSELE 2 uitgesteld is.
Van uitstel komt vaak afstel.
Dus toch nog 'goed ' nieuws op de valreep van een week vol hoop, verwachting en teleurstelling.

vrijdag 10 februari 2012

CtrlAltDelete

Jaren geleden sliepen we een keer in Balk bij vrienden-op-de-fiets. 's Avonds liepen we langs de Luts richting de ondergaande zon boven het meer. Aan het einde lagen bootjes waarvan ik me de naam op één er van nog herinner: CRLALTDELETE.
Later gingen we langs de andere kant van de Luts en zagen een beeldje van de grote dichter Gorter.
Balk, waar zijn opa predikant was, inspireerde hem tot het schrijven van  het beroemde gedicht de mei
Een nieuwe lente en een nieuw geluid
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht.

Zou hij ooit hebben kunnen vermoeden dat, toen hij deze mooie woorden schreef heel Nederland anno 2012 een week lang in de ban was van die watergracht?

Mijn problemen los ik vaak rigoreus op met.... CTRLALTDELETE.
Had dat ook met de Luts een oplossing geweest kunnen zijn?

donderdag 9 februari 2012

Natuurgeluid

Sneeuw dempt. De GELUIDEN in de natuur worden stiller als er sneeuw ligt. Het TRRR van de Specht tegen een boom klinkt ijler, ganzen gakken subtieler in de kraakheldere lucht.
Het mooiste WINTERGELUID is het kriskrassen van de scherp geslepen ijzers op het spiegelgladde ijs. Ook mooi is het schurende VIM-GELUID van remmende schaatsers tegen de opgevroren sneeuwrand.

Herman de Coninck schreef in zijn gedicht winter:
zo lang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee,
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
zo lang er sneeuw is, is er hoop.


Ik hoop dat de winter nog even aanhoudt met zijn mooie GELUIDEN.

woensdag 8 februari 2012

Drachme

Wè zijn zo in de ban van de Elfstedentocht dat ander (veel belangrijker nieuws) naar de achtergrond geschoven is.
Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat als we in de zomer (die nog heel ver weg is) op vakantie in Griekenland zijn er ineens achter komen dat we daar niet meer met Euro's kunnen betalen, maar met DRACHMEN.
Alvast goed om te weten: één Euro is 340.750 GRD (oftewel Griekse DRACHMEN) .
Klinkt wel lekker veel!

dinsdag 7 februari 2012

IJsvogel

Voor mij zijn er twee vogels die bij de winter horen: het Winterkoninkje en de IJsvogel. Soms (ook in de zomer) zie ik in de tuin ineens het Winterkoninkje. Daar word ik altijd blij van.
De IJSVOGEL had ik nog nooit gezien. Daarom sprak hij/zij ook zo tot mijn verbeelding en was ik altijd ontzettend jaloers op mensen die er wel één gespot hadden.
Vandaag, op deze ijskoude winterdag zag ik voor het eerst van mijn leven een IJSVOGEL. Maar blij werd ik er niet van, want hij lag dood op het strand. Waarschijnlijk de hongerdood gestorven, want een lekker visje vangen zit er niet in bij -10.
" Kapot. Hij doet het niet meer" zegt Varkentje tegen Kikker in het ontroerende boekje 'Kikker en het vogeltje'. Aanvankelijk denken ze nog dat het vogeltje slaapt, maar al snel komen ze er achter dat hij dood is. Wat dit boekje vooral zo mooi maakt is dat aan het eind Kikker zegt: "Is het leven niet prachtig! " en terwijl hij dit zegt zingt in een boom een vogel een prachtig lied.
Ik denk dat ik ooit nog weleens een levende IJSVOGEL zal zien.

maandag 6 februari 2012

Wij ijsen eis!

Alles draait deze dagen om ijs, en vooral om het ontbreken van voldoende ijs op een aantal plekken in het Elfstedentraject.
Als dat ijs er niet snel komt, verwacht ik een volksopstand: WIJ EISEN IJS!
Floddertje, één van de ondeugendste figuurtjes uit de boeken van Annie MG, schreef het zelfs samen met haar vriendjes met grote letters op hun kaalgeschoren hoofden: WIJ IJSEN EIS! Een foutje waar de juf haar meteen op wees.
Maar het had wel het beoogde effect, n.l. Floddertje en aanhang kregen hun zin: een ijsje!
Dus...òp naar het hoofdkwartier van de Friese Elfsteden met spandoeken: WIJ IJSEN EIS!


zondag 5 februari 2012

Marathon

Het woord MARATHON komt van het Griekse dorp MARATHOON, waar in de Oudheid een zeer lang durende strijd geleverd werd tussen Atheners en Perzen. Vandaar dat volgens de Dikke van Dale MARATHON zeer lang durend betekent
Naar 5 films kijken op één dag is zeer lang durend, dus een MARATHON.
Goed beschouwd heb ik vandaag dus een MARATHON 'gezeten'. En denk nu niet dat je van zitten niet moe wordt, want naar 5 films achter elkaar kijken is een ware uitputtingsslag. Volgens mij te vergelijken met de zeer lang durende (dus MARATHON) tocht die naar alle waarschijnlijkheid deze week gereden gaat worden en die ik vanaf de bank ga volgen op t.v.  Een zeer lang durende 'zit', dus eigenlijk ook een MARATHON. Heb ik als het blijft vriezen in één week tijd 2 MARATHONS gedaan. Best een prestatie!
En wat een logica!!!

zaterdag 4 februari 2012

De Nederlandse Spoorwegen

DE NEDERLANDSE SPOORWEGEN op een winterse zaterdag:
Vastgevroren wissels:"Hoe doen ze dat in Oostenrijk waar meters sneeuw gevallen is?"
Bevroren bovenleidingen: "In Rusland vriest het 40 graden......
Beperkt treinverkeer: "Ik kan natuurlijk ook een dagje ......doen i.p.v........".
Via onverwachte steden op de plek van bestemming komen: "Tjé, Den Haag heeft 2 stations!"
Overvolle perrons en stationshallen: "We hebben toch in de stationshal afgesproken, maar ik zie je niet".
Verbroedering: "Hoe lang ben jij al onderweg? Nou, ik al véél langer!"
Gratis koffie en thee.
Woorden van medeleven via microfoons: " Wij (de NS) vinden het ook héél vervelend voor u".
Meelevend treinpersoneel: "Heeft u nog suggesties? Klachten heeft u natuurlijk niet".
DE NEDERLANDSE SPOORWEGEN: ter ontspanning en vermaak!

vrijdag 3 februari 2012

OV in de ruimte

André Kuipers blijft waarschijnlijk langer in de ruimte.
Oorzaak?
Logistieke problemen met het OPENBAAR VERVOER!
Het is met het OV in de ruimte al net als op aarde: vertragingen, waardoor aansluitingen gemist worden.
Zou hij ook een Geld-terug-bij-vertraging-fomulier kunnen invullen?
En wordt de vertraging (en de daaraan gekoppelde vergoeding) gemeten naar ruimte-of aardse uren?
Zou André overigens wel weet hebben van de Hollandse winter, want vanuit de ruimte ziet Nederland er helemaal niet wit-bevroren uit!



donderdag 2 februari 2012

Winter

Van de legendarische WINTER van '63 (tocht der tochten,Reinier Paping, met de auto op het IJsselmeer) kan ik me niks herinneren, terwijl ik toch al 10 jaar was.
De Watersnood van '53 daarentegen staat in mijn geheugen gegrift, ondanks dat ik toen nog niet geboren was!!!
Met herinneringen is iets vreemds aan de hand.
De WINTER van '84 kan ik me nog goed voor de geest halen: de bevroren leidingen in de bijkeuken, banden plakken in de keuken omdat het in de schuur te koud was, de auto die vast kwam te zitten in de sneeuw toen ik 'm uit de schuur wilde rijden, slaapkamerramen die niet meer open gingen......wat een barre WINTER.
Waarom die van '84 wel en van '63 niet?
Niet alleen omdat ik in '84 ouder was en dat het minder lang geleden is.
Ook de randverschijnselen spelen een rol. In '84 woonden we nog maar een blauwe maandag op het platteland in een vrijstaand huis (op een dijk) en dan ben je meer overgeleverd aan 'de elementen' dan in een rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk. Ik heb me die WINTER weleens vertwijfeld afgevraagd waarom we zo nodig wilden verhuizen.
We wonen nog steeds in hetzelfde huis, maar de WINTERS na die van '84 zijn nooit meer zo bar geweest. Tenminste.... in mijn herinnering.

woensdag 1 februari 2012

de hel van 1 februari

1 februari: winter in Nederland.
Een ijskoude ochtend, felrood gekleurd komt de zon op boven de horizon en blijft als een kogelronde bal roerloos in de ijsblauwe lucht hangen.
De thermometer staat op min 7, de wind is noordoost kracht 4.
De kippen zijn gisteravond, net als de daklozen in de grote steden, al opgehokt.
.....Zal ik met de auto......, nee toch maar op de fiets!
Dikker dan dik ingepakt ga ik 'DE HEL VAN 1 FEBRUARI ' tegemoet.
De ruiten van de fietsenschuur zijn prachtig versierd met ijsbloemen.
Op de bevroren sloot naast het fietspad staan 3 waterhoentjes. Of zij het koud hebben is niet te zien.
In de lucht vliegen gakkende ganzen in een 'V' (inderdaad Vorst) met Akka aan kop.
In een bouwkeet zit een groepje mannen: vorstverlet (of gewoon schafttijd)
Al van verre zie ik de molen. Hij draait! Zouden anders de wieken vast vriezen?
Na een minder barre tocht dan verwacht (wind schuin achter) fiets ik de oude Vesting in. De gracht om de stadswal is nog lang niet bevroren. Dat duurt nog wel een paar vorstdagen.
De heenreis heb ik goed doorstaan en wie weet draait de wind in de loop van de dag. En zo niet, dan wacht mij vanavond bij thuiskomst een warme kachel en 'DE HEL VAN 63' op t.v.