donderdag 29 augustus 2013

Friesland

Een rouwkaart uit FRIESLAND. De tekst in het Fries. Met een beetje fantasie kom je er wel achter dat us Heit, Pake en Oerpake altijd vol belangstelling was voor us en de wrâld om hem heen.
Maar wat zijn Ljippen? Een Friese-taalkenner vertelt dat dat kieviten zijn. Inderdaad, bij nader inzien zijn de Ljippen op de rouwkaart kieviten op weg naar het zuiden.
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat FRIES een echte taal is en sinds de lijstjes-vraag Welke landen grenzen aan Duitsland bij De slimste mens wist ik ook al dat FRIESLAND een echt land is.
Nu snap ik ook dat de nieuwe schaatstempel in Almere komt, want Heereveen ligt niet in Nederland maar in FRIESLAND.
Maar.......is Sven dan nog wel 'onze' schaatsheld en nationale trots?

woensdag 28 augustus 2013

Eiland

Het ene EILAND is het andere niet.
Zo heb je 'ons' EILAND Voorne, waar we al bijna 40 jaar wonen. Ik zou er nooit meer weg willen.
Je hebt ook mijn favoriete WADDENEILAND Terschelling. Ik zou er elke jaar wel op vakantie willen gaan.
En er is Goeree Overflakkee, het EILAND aan de 'overkant'. Daar gaan we 24 uur achterelkaar lopen, het hele EILAND rond, 110 kilometer. Voor altijd zal dit EILAND voor mij verbonden zijn met lopen, lopen, lopen.
En dan heb je ook nog het EILAND dat IK heet. Dat EILAND ga ik vast tijdens die eindeloze 'Omloop' tegen komen.

EILAND
Water en wegen leiden naar wat
al is benoemd. Op kaarten van de zee
staan drukke routes uitgestippeld.

Er is geen land over dat ik nog
ontdekken kan. Er is alleen
dit ene EILAND dat ik heet.

Dit gedicht van Ted van Lieshout zal voor altijd verbonden zijn met die andere monstertocht van vorige jaar op dat andere EILAND Flevoland.

dinsdag 27 augustus 2013

Vlieger

De Engelse ‘Natuurmonumenten’ heeft als reactie op de angst van de tegenwoordige ouders dat hun kinderen zich tijdens het buitenspelen zullen bezeren, een lijst opgesteld met ‘fifty Things to do before you’re 11¾ ‘.
In deze lijst staat o.a.:
In een boom klimmen, van een heuvel rollen, wilde bramen eten, een vogel uit je hand voeren, rennen in de regen, moddertaartjes bakken, de zon zien opgaan  en natuurlijk…..VLIEGEREN.
Onze kleinzoon kan nog niet veel Things afvinken, maar hij heeft nog ruim 9 jaar de tijd om de lijst af te werken. Moddertaartjes heeft hij in ieder geval al gebakken en binnenkort komt daar ook VLIEGEREN bij, want van zijn opa gaat hij een VLIEGER krijgen.
Nee, geen eigengebouwde VLIEGER met een ‘kruis’ van latjes van de timmerman, vliegerpapier en touw, aan elkaar geplakt met koude gekookte aardappel.
Nee, het is er één van de Blokker.
Een eigengemaakte, die gaat hij over een paar jaar samen met opa in elkaar knutselen en uitproberen op de dijk achter opa’s huis.
Misschien wordt die VLIEGER dan wel net zo mooi als de Solar Bell (ja, genoemd naar die uitvinder van de telefoon!), een KUNSTVLIEGER gemaakt van een soort piramidevormige zonnepanelen in een constructie van carbon die afgelopen zondag op de nieuwe Maasvlakte werd gedemonstreerd.
Het is wel te hopen dat de OPA-KLEINZOON-VLIEGER langer en hoger in de lucht blijft hangen dan die Solar Bell, want die liet het jammerlijk afweten. Volgens de kunstenaar lag dat aan de wind. Maar ik denk dat het probleem ‘m zat in het niet gebruiken van koude gekookte aardappel.

 

woensdag 21 augustus 2013

Volle maan

Rondom VOLLE MAAN bestaan allerlei mythes. Zo zijn er mensen die zeggen dat ze met VOLLE MAAN slechter slapen ook al liggen ze in een geheel verduisterde kamer. Je denkt dan al gauw dat dat tussen de oren zit. Maar wat blijkt nu uit een wetenschappelijk onderzoek met een aantal proefpersonen? Het is geen mythe, er is wel degelijk een verband tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen. En dat heeft iets met melatonine te maken. Dit hormoon regelt het ritme van waken en slapen. We slapen zo'n 20 minuten korter met VOLLE MAAN!
En hoe zit het met die andere mythe, dat er met VOLLE MAAN meer baby's geboren worden? Onzin? Ja of eigenlijk Nee, maar dat heeft te maken met ons oog! Oog?
Ja, want voor ons menselijk oog lijkt de dag vòòr en de dag ná VOLLE MAAN de maan al helemaal rond.
Een optische illusie dus, maar wel één waardoor ruim 10% procent van alle baby's een
'VOLLE-MAAN-BABY' is.
Wij slapen traditiegetrouw vannacht in de serre om optimaal van de VOLLE MAAN te genieten. Wel 20 minuten korter maar dat hebben we er voor over.
En nu maar hopen dat we niet uit bed gebeld worden dat het kleinkind-in-de-maak vannacht met VOLLE MAAN geboren is. Slapen we nog korter!




zaterdag 17 augustus 2013

Laatste eer

De foto heeft de uitstraling van een schilderij van Rembrandt gemaakt in opdracht van een welgestelde familie met als titel LAATSTE EER. Op de voorgrond twee vrouwen in het zwart met tussen hen in twee meisjes in witte jurkjes. Het ontbreken van mannen op de voorste rij doet vermoeden dat het de LAATSTE EER betreft aan respectievelijk een echtgenoot, een vader, een zoon. Schuin achter de oudste vrouw zijn twee mannen zichtbaar. Zijn dit haar zoons en bewijzen zij een LAATSTE EER aan hun broer? Duidelijk is te zien dat het gezelschap in beweging is, op weg naar de kerk of begraafplaats. De foto echter oogt verstild, er gaat een serene, ‘Koninklijke’ rust van uit, maar het verdriet op de gezichten maakt de foto tegelijkertijd koud terwijl het zo te zien aan de open sandaaltjes van de meisjes een warme zomerdag moet zijn.

maandag 12 augustus 2013

Wie schaon os Limburg is.

Ook al is de Cauberg geografisch gezien een heuvel, elke ochtend als we vanuit ons hotel naar
Berg(!), de startplaats van de Heuvelland4Daagse fietsen, voelt het alsof ik de Ventoux beklim.
Wel een goeie warming-up.
De heuvels die we deze 4 dagen 'beklimmen' zijn van een andere orde dan toen we vorig jaar op dag 3 van de 'Nijmeegse' de Zevenheuvelen liepen. Daar was het tempo niet laag vanwege de zwaarte, maar vanwege de onophoudelijke stroom mensen.
Nee, file lopen is er op deze Heuvelland4daagse niet bij, in de 'loop' van de dag zijn er zelfs hele stukken dat we het Limburgse rijk alleen voor ons hebben en als we na de zoveelste klim over de 'bergkam' lopen voelen we ons de familie von Trapp.
Ja, SCHAON is het Limburgse land met de meanderende Geul en de Gulp, de draai en klaphekjes, smalle paadjes, graanvelden, weilanden met de mooiste koeien en om de haverklap een kapelleke of kruisbeeld.
Elke klim wordt beloond met een prachtig vergezicht op dorpen die ik me nog herinner van de aardrijkskundeles, zoals Slenaken, Schin op Geul (frater Venantius), Eckelrade, Margraten,
Reijmerstok, Mechelen en natuurlijk Valkenburg.
En elke dag na aankomst kun je met een Brand-biertje uit je dak gaan (helpt beter dan rek en strekoefeningen!) in het feestpaviljoen, want feesten dat kunnen ze die Limbo's en wij Hollanders mogen meezingen met WIE SCHAON OS LIMBURG IS en natuurlijk Rowwen Heze.

Een dagje aan zee

Het nieuwe Noordzeestrand bij de Tweede Maasvlakte is een no nonsense strand. Alhoewel... de parkeerplaats met hunebedachtige rotsblokken en kunsttrap over het kunstmatig aangelegd duin beloven een trendy strand.
Gelukkig niks van dit alles, geen strandstoelen (of nog erger loungebanken) en geen paviljoens, alleen een snoepkraam.
Wel eeuwenoud wit zand met sleephopperzuigers ver weg uit zee gehaald en hier opgespoten, oftewel in vakterm gerainbowd.
Zouden die rotsblokken ook uit zee gevist zijn?
Maar dit terzijde.
Op deze prachtige zomer-zondag gaan we er met het hele gezin naar toe.
De fietstassen worden volgeladen met zwemkleding, strandlakens van heel oud (er is een foto van één van de kinderen met dit strandlaken toen ze net zo oud was als kleinzoon nu) tot hip modern (soort Hamamdoeken), brood, fruit, sap en voor kleinzoon zandvormpjes, emmertjes en schepjes.
Schoondochter en baby-in-de-maak volgen later per auto.
Voor we het strand opgaan trakteert één van de kinderen op een raket. Ik las nog onlangs in de krant dat deze klassieker van Ola uit 1962(!) een ode is aan de opkomende ruimtevaart en het rode puntje is een knipoog naar het water op Mars. Ja, ja!
En dan begint het water en zand plezier.
Kleinzoon krijgt aan iedere arm een zwembandje (links Ernie rechts Bert).
Je moet er even doorheen, maar dan is het water heerlijk. We zwemmen, drijven en 'drinken'  natuurlijk hele slokken zout water.
Kleinzoon bouwt het ene zandkasteel na het andere. We spelen beachvoetbal, liggen in de zon en eten boterhammen met zand.
Als we moe gespeeld en gezwommen zijn gaan we weer naar huis.
Kleinzoon valt op de fiets in slaap.
's Avonds herinnert het zand dat uit onze haren, oren en kleren komt aan het DAGJE AAN ZEE

vrijdag 2 augustus 2013

Sound of Music

De hitte slaat na een paar relatief koele dagen keihard toe: 35 tot 37 graden. En juist op deze dag draaien de commerciëlen de SOUND OF MUSIC.
Wat een kapitale fout! Slaat als een vlag op een modderschuit!
De SOUND OF MUSIC hoort bij Kerst of desnoods bij Oud en Nieuw.
Met zijn allen kijken, jaar in jaar uit, van generatie op generatie.
In ons gezin is het een soort Quiz: wie het eerst roept heeft een punt:
Wie weet wat Maria nu gaat zeggen?.....Wanneer zingt vader von Trapp Edelweiss?...enz.
Over Quiz gesproken:
Deze week was de Open Deur-vraag bij De Slimste Mens: wat weet jij van de SOUND OF MUSIC? (de lievelingsfilm van Andre Rieu).
Een van de kandidaten zei: gordijnen! En inderdaad, alle von Trappertjes droegen kleren die Zuster Maria gemaakt had van gordijnen.
Helaas was dit antwoord niet goed, maar wel origineel. Je zou zo, hartje zomer, gaan verlangen naar die gordijn-scene uit de SOUND OF MUSIC.
Nog 5 maanden wachten.