maandag 18 november 2013

Philipsdam


De autoweg over de PHILIPSDAM lijkt dwars door het water te gaan, er overheen rijden is een spectaculaire ervaring. Overal om je heen water dat op deze zonnige dag zilver kleurt door de zonnestralen.
Minder spectaculair, maar wel echt Hollands is ons doel voor vandaag, de woonboulevard, en niet zomaar één -en dat is dan weer wel spectaculair- deze staat in the middle of nowhere in een Zeeuwse polder… 50.000 vierkante meter woongenot onder één dak. Dat is meer woongenot dan bij de grootste Ikea, maar je moet er -en daar komen we al snel achter- wel meer voor betalen. Je moet er ook meer moeite voor doen, want je kunt niet zo’n handige pijlenroute volgen. En dan kan het gebeuren dat je een soort doolhof-gevoel krijgt wat versterkt wordt als je elke keer weer langs diezelfde rode bank komt. Maar om met een bekende filosoof te spreken ‘elke nadeel heeft zijn voordeel’, gaandeweg de dag gaan we steeds meer twijfelen of  we wel voor rood moet gaan.
Als we uren later weer naar huis rijden, hebben we het onbehaaglijke gevoel dat we maar een fractie van het ‘woongenot’ gezien hebben.
We kunnen natuurlijk nog een keer teruggaan, al is het maar vanwege de spectaculaire aanrijroute over de PHILIPSDAM, waar de zon inmiddels haar laatste zonnestralen over het water laat schijnen en ik moet denken aan het gedicht van Marsman: Denkend aan Holland zie ik water, water, water èn woonboulevards!


 

donderdag 14 november 2013

Philips

Zo'n 40 jaar geleden kreeg mijn man van een collega een oude Gazelle, waar nog steeds zo af en toe op gefietst wordt en die inmiddels bijna antiekwaarde heeft door de bijzondere details, zoals de fraai gevormde koplamp en de 'gazelle' in de krenk. Wat ik nooit geweten heb en wat mijn man pas gister onthulde is dat op de stuurpen een piepklein PHILIPS-SCHILDJE zit met het logo dat sinds gister weer in ere hersteld is bij PHILIPS.
Hoeveel zou deze fiets of desnoods het piepkleine PHILIPS-SCHILDJE waard zijn op een veiling? Die gedachte (en dollartekens in mijn ogen!) komt toch even in je op in tijden dat een schilderij zomaar 691 miljoen dollar oplevert.

maandag 11 november 2013

11-11-11

Vandaag precies 2 jaar geleden op 11-11-11 stuurde ik mijn broers en zussen een email waarin ik het volgende aankondigde:

Is er een mooiere datum te bedenken om te beginnen met het verhaal over onze familie?
11-11-11 is niet zomaar een mooie datum: de elfde van de elfde is in Brabant een begrip….het begin van ‘de‘ carnaval. En wat deze datum voor onze familie extra bijzonder maakt is die laatste 11, want 2011 is het 100ste geboortejaar van ‘ons’ vader.
Kortom… een goeie reden om nu eindelijk eens met ons familieverhaal te beginnen.
Zijn wij dan zo’n bijzondere familie dat je er een verhaal over kunt schrijven?
Ja, net zo bijzonder als elke andere familie is. Elke familie heeft zijn eigen verhalen, die bij tijd en wijle weer opgehaald worden.
Met je familie heb je een heel andere band dan met andere mensen, zoals buren, kennissen en zelfs hele goeie vrienden.
Als familie hoor je je hele leven lang bij elkaar! 
 
2 jaar èn een aantal schrijfcursussen later is het familieboek er nog steeds niet. Veel verder dan de stamboom (die maar teruggaat naar 1830) en een paar losse verhalen ben ik niet gekomen. Ondanks de hoge verwachtingen van de familie lukt het niet.
Is dit het beroemde writers block? Hoe het ook zij, voorlopig stop ik met schrijven, ook met blogs
 
Verderop in de bewuste email schrijf ik:
De band met je echte familie blijft, ondanks dat je elkaar soms tijdenlang niet ziet of spreekt. Is dat nou die beroemde bloedband?
 
Of het boek er ooit komt? Geen idee, maar Ik hoop dat de band met mijn familie sterk genoeg is om deze teleurstelling te kunnen verwerken.
 
Om met J.C. Bloem te spreken: Dit heb ik bij mezelve overdacht op deze 11-11-13
 
 
 
 
 
 
 

vrijdag 1 november 2013

Brabant

 'Plat' praten doe ik na 40 jaar 'boven de sloot ' wonen alleen nog als ik bij mijn familie in BRABANT op bezoek ben, nee over het algemeen praat ik HOLLANDS op mijn
BRABANTSE zachte 'G' na.
Die leer je niet af. En eerlijk gezegd ben ik er ook een beetje trots op als mensen zeggen: "Je kunt wel horen dat je uit BRABANT komt"
Stiekem ben ik ook fan van Timmermans, onze minister van Buitenlandse Zaken en dat komt niet zozeer door zijn beleid, maar door zijn BRABANTSE tongval.
Nu ik er over nadenk hebben we in de loop van de jaren nogal eens een BRABANTSE minister van Buitenlandse Zaken gehad: van Agt, van den Broek, en...
Komt vast omdat BRABO'S (zo noemen mijn HOLLANDSE kinderen BRABANDERS) gewend zijn om met buitenlanders om te gaan, ingeklemd als BRABANT ligt tussen HOLLAND en BELGIE.
Officieel is het overigens NOORD-BRABANT, maar geen hond die dat zegt.
Het onofficiële BRABANTSE volkslied van Guus Meeuwis heet ook gewoon BRABANT.
En als het aan de afdeling van D66 in NOORD BRABANT ligt, is over niet al te lange tijd mijn geboorteprovincie gewoon BRABANT!